Skip to the main content

Wham 2-11

Wham, alweer 1 (!) slam

‘t was slem-technisch een slechte avond. Mooie spellen – veel 6/5’en en andere wilde handjes – maar slechts 1 spel waar je 12 (zelfs 13) slagen op kon maken. M’n handen jeuken om al dat fraais te bespreken maar laat ik volstaan met mijn missie: slems bespreken en voor 1 uur op bed liggen.  Lees dus maar 1 slem bespreking:

Noord zal 1 SA openen (mits 15-17) en Zuid zal op zoek gaan naar een fit. Eerst Stayman (2 Kla) en na het afwijzende 2 Ru kan hij met 3 Kla z’n echte Kla’s aanbieden (tenzij dat minor suit ask is, dan wordt het allemaal anders).

Op 3 Kla mag Noord wel gas geven door 3 Ha te bieden (‘partner, ik heb Kla-fit en Ha waardes’, want anders bied je 3 SA: geen fit!). Dan weet Zuid genoeg en zal azen gaan vragen (immers 18 punten tegenover 15-17 moet genoeg zijn) en afbieden op 6 Kla.

Het alternatief is dat Zuid, na Stayman, gewoon 6 SA knalt. Immers: genoeg punten, moet een kans hebben.

Waarmee het een eenvoudig spelletje lijkt. Echter er zijn ook acrobaten op de club die zich niet laten afleiden door kwetsbaarheden, gebrek aan punten of andere ongemakken. En die artiesten volgen met de Oost-hand. Daarmee maak je het bieden voor Noord-Zuid wat lastiger maar geef je ze wel een eerlijke kans om 2Ha gedubbeld voor 1400 te spelen.

Mocht NZ een zwakke SA spelen dan kan Noord niet anders doen dan 1 Ru openen. Ook dan is het de vraag of Oost levensmoe is (en dus 2 Ru biedt voor de hoge kleuren), of bescheiden past. Ik denk wel dat NZ ook na een 1 Ru opening in 6 SA terecht zullen komen.

Het afspelen lijkt lastig als je de OW handen bedekt maar wordt een stuk eenvoudiger als je weet dat Ru V omlaag komt zetten. In 6 SA kun je met open kaart Kla V bij West eruit snijden. Daarmee heb je 4 Kla-slagen, 3 Ru’s, 2 Ha’s en 3 Sch’s. Dat maakt 13, o nee 12. Maar ergens in het spel komen OW in de problemen en kunnen ze niet de 4e Sch, de 3e Ha, de 4e Ru en de 5e Kla vasthouden. Dus voor je ’t weet heb je er 13.

In 6 Kla ontkom je er niet aan een Kla slag te verliezen en als je in 6 SA de Kla’s ‘fout’ doet, heb je er gewoon 12 en is het verder een spel zonder historie.

’t Was dus eigenlijk een avond zonder (slem)historie.

Andere artikelen
Geplande kerstdrive wordt verplaatst naar een ander jaargetijde…

Geplande kerstdrive wordt verplaatst naar een ander jaargetijde…

Beste vriendenkringers,   Gezien de weers- en andere omstandigheden in december zijn wij...

28/11/2021 - Evenementencommissie
Vanwege ‘Corona’: De eerste drie weken geen clubbijeenkomsten!

Vanwege ‘Corona’: De eerste drie weken geen clubbijeenkomsten!

Beste leden, Het demissionair kabinet heeft in haar persconferentie van 12 november 2021 nieuwe...

13/11/2021 - Bestuur
Wham 9-11

Wham 9-11

Wham, zoveel slems. Althans, volgens het boekje Lees meer...

10/11/2021 - René Coppens