Skip to the main content

Wham 9-11

Wham, zoveel slems. Althans, volgens het boekje

Weet je wat het verschil is tussen op tijd naar bed gaan en wat later je nest opzoeken? Nou, 3 of 4 slems. Het is nu half 1 en ik zit met m’n zak tijgernootjes in de aanslag, klaar om de karrevracht aan slems te bespreken. Kijk je lijstje er nog maar es op na en baal als je er geen enkele hebt zien langskomen.

Meteen op tafel 1 was het bal. Eerst spel 3:

Zuid opent 1 Kla en Noord biedt 1 Ha. Nu zijn er 2 wegen die naar Rome leiden: 3 Sch of 4 Kla herbieden.

We beginnen met 1 Kla – 1 Ha – 3 Sch. Dat is een splinter: singleton Sch en een Ha-fit. En genoeg punten voor de manche (Zuid heeft een 3 à 4 loserhand!). Noord heeft geen cues beschikbaar MAAR wel een paar ‘gouden kaarten’: Kla VB en een 5e Harten. Hij zou nu een valse cue met 4 Kla kunnen geven (VBX lijkt toch best op de H nietwaar) en dan zal Zuid er geen doekjes om winden en via 4 SA op weg gaan naar 6 Ha.

Een alternatief is dat Zuid na 1 Kla – 1 Ha – 4 Kla biedt. Dat beloofd 4 Ha’s mee en een (nagenoeg) dichte Kla kaart. Dat laatste heb je niet helemaal, maar soms moet je een beetje crea bea zijn. In dat geval weet ik niet of Noord (zonder Sch en zonder Ru cue) het aandurft.

Dan spel 4. Die zit op snit (Ha H) maar ook als die goed zit mogen de Kla’s en de Ha’s niet te slecht zitten.

Kortom: niet bieden. Wel 12 slagen maken uiteraard…

Dan een hele mooie: spel 7

Zuid opent 1 Sch. Noord heeft een 3 kaart Sch mee dus kan zijn fit tonen (bijvoorbeeld met 2 SA: limiet of beter of hoe je dat ook maar speelt). Echter: de kern van je kaart zit in de Kla’s dus ik ben er een voorstander van om eerst je Kla’s te vertellen: 2 Kla. Die Sch-steun komt echt nog wel.

Oost gaat storen met 3 Ha en Zuid moet kiezen of hij 4 Kla aandurft of niet. West zal 4 Ha bieden en Noord 4 Sch. Nu is de spotlight op Zuid…..als Noord nu 4 Sch kan bieden, waarom heeft hij dan die Sch-steun niet meteen gemeld? Kennelijk heeft hij mooie Kla’s en dan, ja dan, heb je wel een hele hele mooie kaart. Mooi genoeg voor 6 Kla? Ja in de analyse om 00.45 uur zeker wel. Maar of ik het in praktijk ook gedurft zou hebben? Ik verwacht het veld in 4 Sch, een aantal uitnemers met 5 Ha en een paar helden in 6 Kla.

Gaan we naar spel 12 want daar kun je ook 12 slagen maken.

Maar met 27 punten samen lijkt me dit gewoon een simpel 4 Sch spel waar je waarschijnlijk 11 slagen gaat maken. Er is een 12e slag haalbaar mits Noord ‘m speelt maar dat laatste is zo onwaarschijnlijk dat we deze gewoon schrappen als slemspel.

Spel 16 daarentegen zal vaker geboden worden.

West opent 1 Ha en Oost zal met 3 Sch een splinter geven. Daardoor moet West zijn Sch Heer afwaarderen maar daar staan mooie waardes in Kla (A sec) en Ru (AHxx) tegenover. Wmb vraagt hij meteen azen en gokt op 6. Het moet een beetje zitten (Ru V is goud waard), maar deze mag je wel bieden.

Mocht je tegen een artiest spelen die op de Noord hand 2 Kla volgt, dan is het wel handig om af te spreken of splinters wel of niet blijven staan. In mijn systeemboek is 2 Sch echt en niet forcing en 3 Sch ook echt en dus wel forcing. Maar je kunt het ook omdraaien: 2 Sch forcing en 3 Sch zwak.

Onze tegenstanders hadden een misverstand – 3 Sch als splinter of juist niet –   en waren blij dat het paren was en geen butler. Immers 6 Sch speelt lastig in de 3/1 fit.

Waarmee we door de slem heen zijn. Volgende week laatste keer paren dus alle eieren van het rek!

Andere artikelen
Geplande kerstdrive wordt verplaatst naar een ander jaargetijde…

Geplande kerstdrive wordt verplaatst naar een ander jaargetijde…

Beste vriendenkringers,   Gezien de weers- en andere omstandigheden in december zijn wij...

28/11/2021 - Evenementencommissie
Vanwege ‘Corona’: De eerste drie weken geen clubbijeenkomsten!

Vanwege ‘Corona’: De eerste drie weken geen clubbijeenkomsten!

Beste leden, Het demissionair kabinet heeft in haar persconferentie van 12 november 2021 nieuwe...

13/11/2021 - Bestuur
Wham 2-11

Wham 2-11

Wham, alweer 1 (!) slam Lees meer...

03/11/2021 - René Coppens